DNS

DINAMIČKA NEUROMUSKULARNA STABILIZACIJA je metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, koja se temelji na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

Ova metoda se koristi kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda, a temelj te metode je stabilizacija trupa kroz stvaranje intraabdominalnog tlaka.

Svaki pokret počinje stabilizacijom svih segmenata tijela. Dobra stabilizacija preduvjet je za ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta, a ako je ona narušena dolazi do poremećaja u funkciji lokomotornog sustava. Pokret postaje neučinkovit i pojavljuje se preopterećenje određenih dijelova tijela, a samim time dolazi i do ozljede.

U DNS-u se govori o pojmu ”central stability for distal mobility” (centralna stabilnost za distalnu pokretljivost). Ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja, te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta. Kod sportaša ovo pomaže kod prevencije ozljeda i veće snage.

DNS metoda se koristi kod: smanjenog mišićnog tonusa, problema s kralježnicom (protruzijom, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom), kod sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…). U Studiju Eccentric primjenjujemo DNS metodu od 2014. godine

Metode

X