Fascija- najbogatiji senzorni organ

0
91

ŠTO JE FASCIJA?

Fascija je trodimenzionalna mreža koja se nalazi samo 2mm ispod kože, a obavija se oko našeg čitavog tijela, mišića, kostiju, zglobova, živaca, organa i organskih sustava.

Sastavljena je od vezivnog tkiva te sadrži mnoštvo mehanoreceptora, proprioceptora i manjih slobodnih živčanih završetaka koji snažno utječu na neuro-mišićnu fiziologiju. Drugim riječima ona je naš najbogatiji osjetni organ koji posjeduje mogućnost kontrahiranja neovisno od mišića ili dijela tijela kojeg okružuje te odgovara na stres bez naše voljne naredbe. Zbog toga zauzima važnu ulogu u pokretanju našeg tijela, bilo ono dobro ili loše.

Jedno od najvažnijih otkrića u svijetu anatomije je to da mišićna vretena, glavne proprioceptivne stanice koje utječu na naše mišiće, nisu u mišićima, već u fasciji oko mišića i mišićnih snopova. Fascija je membrana koja se proteže cijelim tijelom, a brojne mišićne ekspanzije održavaju je u osnovnoj napetosti.

Fascija
Slika 1. Fascija

Fascija omogućava međusobno klizanje njezinih slojeva dozvoljavajući pokret u svim pravcima i istezanje tkiva u punoj dužini. Ona je snažna, brže se kontrahira i neovisno od mišića koji okružuje, osjeća, stvara otpor pri istezanju i štiti tkivo.

Fascija oko mišića
Slika 2. Fascija oko mišića

Manjak aktivnosti, kronični stres, loša postura, upale, povrede, ožiljci, nakupljanje negativnih emocija, manjak fleksibilnosti u kombinaciji s ponavljajućim pokretima dovest će do gubljenja njene elastičnosti i dehidracije što će dovesti do nastanka spazma i fibroznih tvorevina u njenoj strukturi. U konačnici, ove tvorevine dovode do pojave boli i negativno utječu  na mišićnu mehaniku, tj. smanjuju opseg pokreta, ali i ispoljavanje mišićne snage, izdržljivosti i koordinacije.

Ponekad uzrok problema nije tamo gdje je bol (napetost u jednoj regiji može uzrokovat bol u potpunoj drugoj npr. bol u leđima može uzrokovati bol u vratu, stoga nije uvijek ispravno tretirati bolno mjesto, već treba tretirati cijelo tijelo).

INDIKACIJE ZA MASAŽU/RAD NA FASCIJAMA SU:

 • Bol u leđima i vratu
 • Bol u ekstremitetima
 • Glavobolja
 • Bol u zdjelici(nakon upala i ginekoloških operacija)
 • Poremećaja posture (skolioza, kifoza, ne fizioloških lordoza)
 • Problema sa probavom
 • Sportskih ozljeda 
 • Ožiljaka
 • Kroničnih bolova (koje nisu uspješno riješena prijašnjim metodama)
 • Artritisa
 • Osjećaj konstantnog premora i zamora
 • Anksioznih i depresivnih stanja

Kako bi smo se riješili navedenih tegoba možemo pristupiti specifičnim tehnikama fascijalnog opuštanja poput Anatomy Trains metode te miofascijalnom opuštanju pomoću loptica za samomasažu, teniskih loptica, palica ili foam rollera direktnim pritiskom na bolno mjesto i dr. Anatomy Trains metoda je ugodna, bezbolna i nježna tehnika gdje terapeut koristi različite vrste pokreta ili hvatova ovisno o dijelu tijela koje se tretira. Tretmani su vrlo opuštajući do točke na kojoj većina klijenata utone u san. Dodir je iznimno nježan svega 3-5 grama. Određeni pokreti namijenjeni su opuštanju skupljene fascije i njeno vraćanje u normalno stanje. Tretmani skoro uvijek traju jedan sat i provode se nekoliko puta dok tegobe ne prestanu.

Fascijalno opuštanje lopticama
Slika 3. Fascijalno opuštanje lopticama

UČINCI FASCIJALNOG I MIOFASCIJALNOG OPUŠTANJA SU:

 • popravljanje mišićnog disbalansa
 • povećanje amplitude pokreta
 • smanjenje mišićne upale
 • smanjenje neuromišićne hipertonije
 • povećanje neuromišićne efikasnosti
 • održavanje normalne fukcionalne dužine mišića
 • oslobođenje mišića i zglobova od napetosti.

Prostor između fascija bogat je tekućinom koja omogućuje njena međusobna klizanja. Stoga se i savjetuje uzimanje velike količine tekućine nakon tretmana, najbolje vode, kako bi se ublažile nuspojave i kako bi se tijelo očistilo od toksina. Tretmanom fascija izbacuje toksine i vodu koja se unutra zadržala, a to može dovesti do mučnine i slabosti organizma koje klijenti osjećaju nakon tretmana. Manipulacijom fascijama moglo bi se otjerati i dosadne ponavljajuće ozljede. Program tretmana se mijenja i napreduje u skladu sa povratnom informacijom pacijenata.

Foam Rolling
Slika 4. Foam Rolling

PRIKAZ SLUČAJA:

Postura nakon tretmana
Slika 5. Postura nakon tretmana

Klijentica osjeća svakodnevne migrene posljednjih 6 mjeseci. Smetnje su nezaobilazne noću zbog čega ima prekide sna. MR prikazuje suženje I.V. C4 i C5 u smislu hondroze.

Tretman fascijalnog opuštanja rađen je u području prsa, pectoralis majora, SCM, trapeziusa, okciputuma, sakruma te erektor spine.

Klijentica je tijekom cijelog tretmana osjećala ugodu, a nakon tretmana olakšanje od bolova i lakoću pokreta. Promjene u posturi su vidljive odmah nakon tretmana. 

Prvi dan nakon odrađenog tretmana javlja kako je dobro spavala i kako osjeća opuštenost u mišićima lica i glave.

U Studiju Eccentric možete zatražiti usluge opuštanja fascije. Tretmane fascije rade Maja Diklić Dačić i Tea Pačarić, Anatomy Trains praktičarke.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime